luni, 2 iunie 2014

Promisiuni la sfarsit de Mai

La o luna de la plantare am reusit sa ajung la tara, mi-a fost imposibil sa ajung mai devreme si chiar nu puteam sa deleg operatiunea leagatului mai ales ca vroiam altceva fata de anul trecut. Din varii motive nu am reusit sa amenajez asa cum imi imaginam asta iarna asa ca a trebuit sa improvizez dat fiind ca rosiile chiar trebuiau legate. Rosiile din parcela insorita erau in picioare, mai viguroase la tulpina si mai scunde, cele din parcela partial umbrita erau mai lungi, cu tulpina mai subtire, ploia si vantul de vineri le culcase la pamant si cateva erau chiar rupte. Am avut noroc de vreme frumoasa, partial noros dar fara ploaie asa ca sambata m-am ocupat de legat rosiile, am mai plantat cateva, am mai delegat din sarcini pentru ca timpul a trecut repede si treburile erau multe. 
Inainte


si dupa
aici sunt rosii din parcela semi-umbrita, se vede ca sunt mai firave la tulpina si pline de noroi.

cativa noi locatari ai gradinii, asta daca nu-i reteaza coropisnitele sau daca nu-i ataca alti daunatori
Bobul si fasolea sunt invadate de pureci, oricum nu stiu exact ce daunatori sunt
a mai ramas si fasole care s-a salvat de la invazie dar a fost gaurita de alte vietati absente acum si ramase neidentificate, soacra mea spune ca e posibil sa fi fost greieri
zmeura pe care am adus-o anul trecut din gradina unei prietene
fructe mai putine fata de anul trecut, dar e bine si asa



stratul inaltat
tinerele sperante
si cativa trandafiri


Am avut un weekend spornic, am rezolvat in mare ceea ce aveam in plan, m-am relaxat si m-am ales cu febra musculara. O saptamana frumoasa!

12 comentarii:

  1. fain la tine in gradina.
    daunatorii au fost multi anul asta, dar tu ai scapat ieftin cu fasolea, ai vazut la mine ce mancata a fost de melci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul trecut parca au fost mai putini daunatori, scarbosi si stricatori melcii aia. Acum rosiile imi par mai frumoase ca cele de anul trecut dar si eu am fost mai atenta pana acum, fiind deja in al doilea an de gradinarit. Daca reusesc sa umbresc si sa mulcesc la timp trag sperante.

      Ștergere
  2. Rosiile sunt superbe, mai ales cele din parcela insorita. Au un frunzis foarte sanatos. Bravo, Reli ! Si ardeii arata tare bine. Iar pomii promit o recolta frumoasa. Cred ca de-abia astepti sa ajungi in gradina :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dani, si mie imi par mult mai bine fata de anul trecut cu toate ca nu pot compara, anul trecut am avut acelasi soi de rosii in solar, anul asta le-am pus afara. Pana acum atentia sporita pe care am acordat-o fata de anul trecut este vizibila, totusi suntem la dispozitia naturii, daca ne ocolesc fenomenele extreme avem mai multe sanse. Din pacate am foarte putin timp, acum am mers pentru ca trebuiau legate dar mi-ar placea sa merg sa ma relaxez si sa ma bucur de gradina.

      Ștergere
  3. Buna dimineata. Foarte frumoasa, diversificata, bine ingrijita si naturala gradina.
    Sa ai o vara minunata plina de roade bogate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, prea diversificata nu este, am zis sa ma rezum la rosii pentru ca fac multe conserve si suntem mari consumatori de salate vara. De doi ani n-am mai cumparat castraveti, am pus la murat numai din productie proprie, cu ardeii nu am reusit pana acum, anul asta i-am pus la soare si nu foarte multi, de experiment.

      Ștergere
  4. Foarte frumoase toate! Rosiile sunt viguroase, sa le mearga bine si sa-ti dea de lucru mult la toamna, la conserve! Si rozele sunt tare frumoase! Iar tinerele sperante...sa creasca mari si sanatoase! Da, cred ca te relaxezi in gradina, e mai greu asa, sa te-mparti in doua locuri...dar tot e mai bine decat daca n-ai avea deloc gradinuta! Bravo, Reli, ai mari realizari, sa le mearga bine si sa te bucuri de roade bogate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Maria! pana acum sunt frumoase toate si promit, daca mai beneficiem si de ajutor din partea vremii s-ar putea sa reusim. Este foarte frumos in curte, in gradina, numai ca n-am avut destul timp sa ma bucur, timpul era normat ca sa zic asa si eram cu ochii pe cer sa nu care-cumva sa inceapa ploaia. Pana la urma am rezolvat urgentele si restul le-am delegat soacrei mele.

      Ștergere
  5. Frumos, frumos!
    Sa mearga toate asa pana in toamna si sa te bucure cu roade bogate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc asemenea Brandusa! Astept poze din gradina ta.

      Ștergere
  6. Arata foarte bine rosiile.
    E invazie de afide, purici si paduchi de plante.
    Solutie: 2 linguri de fulgi de sapun (sapun de casa sau un sapun natural razuit) la 1 l de apa. Se agita pana se dizolva sapunul. Cu solutia asta stropesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rosiile din parcela semi-umbrita aveau frunzele de la baza stranse, "sifonate" si soacra mea imi zisese la telefon ca au pureci. N-am vazut pureci si frunzele noi care au crescut erau bine, sa vad saptamana viitoare cum arata, bobul si fasolea trebuie stropite sa nu se mute purecii si la rosii. Multumesc pentru reteta, luasem si eu una pe pe net cu solutie lichida de vase si ulei diluate in apa calduta.

      Ștergere