miercuri, 13 februarie 2013

AU RASARIT ROSIILE SI ARDEII

Cand am vazut ca au rasarit m-am bucurat, cand le-am comparat cu fotografiile gasite pe internet cu rasaduri, am inceput sa ma ingrijorez. Le-am mutat la lumina dar camera in care sunt nu este pozitionata cu geamul spre sud, sud-est si temperatura nu am putut sa o scad la 14-16 grade, fiind si camera de locuit. Am gasit o situatie de compromis si le-am mutat intr-o camera de la uscatorie care este pozitionata spre sud, le tin la o temperatura mai joasa decat cea dintr-o camera in care se locuieste, dar.....nu stiu daca vor creste sanatoase si viguroase.

Cele de ardei arata ceva mai bine, nici nu s-au alungit ca cele de rosii
Cineva care se pricepe poate isi da cu parerea? Sunt sanse sa obtin rasaduri? Fotografiile sunt facute la 4-5 zile de la rasarire. La unele chiar nu am reusit sa indepartez samanta care este lipita de frunzulite, am incercat dar n-am facut decat sa le scot cu totul sau sa le rup frunzulitele.

8 comentarii:

  1. nu trebuie sa indepartezi tu coaja samantei.Stie ea singura cand sa se scuture.
    Temperatura ar trebui sa fie intre 20-25 grade si sa aiba lumina,ia apa doar prin pulverizare cat sa seumezeasca pamantul cand se usuca.
    Rosiile sunt intr-adevar prea alungite.sale stropesti cu ceaiuri de coji de ceapa si musetel doar calai,nu calde,sa le mai dea putere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de sfat Victoria. Astazi merg si fac un ceai din frunze de ceapa si musetel. Ieri nu le-am vizitat deloc, o sa mai fac si niste poze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu pe cineva care daca ar privi rasadurile tale ar spune ca au avut prea multa caldura in timpul noptii

      Ștergere
    2. Cred ca au avut destul de multa caldura dat fiind ca le-am tinut in sufragerie si acolo temperatura este undeva la 20-22 grade. Au fost si zile noroase si orientarea camerei nu este spre sud. Putin din fiecare a contribuit in sens negativ, dar incerc sa remediez ce se ma poate. Cine stie! cu putin noroc poate chiar am rasaduri pentru pus in gradina la primavara!

      Ștergere
  3. Buna Aurelia,
    De la lumina,caldura prea multa si umiditate sunt alungite,dar stai linistita ca le poti salva.
    Sa dai din 2 in 2 zile cu ceai preparat din musetel,si coada caluluiEu de exemplu pregateam ceiul de seara il lasam acoperit si dadeam doar dimineata.Prima stropire o faci cu ceai doar dimineata si stropesti usor plantele si pamantul din rasadita,apoi la 2 zile stropesti cu apa cu cenusa amestecat cu dilutie de urzica,este foarte bun acest amestec atat ca si ingrasamant cat si pentru prevenirea mucegaiului care omoara plantele.Va ca ale tale au fost udate si in exces ale mele nu vedeau apa decat dupa o luna de la aparitie,eu doar le stropeam natural atat pe ele cat si pamantul.Trebuie sa le intorci zilnic catre lumina,iti spun singure ele singure ca sunt aplecate la fel ca in prima foto,trebuie neaparat sa le intorci zilnic pentru ca iti vor creste strambe si nu este bine.La repicare ai grija sa le lasi sa faca bine 4 frunze adevarate ca ele si-au canalizat totata energia in cresterea tulpinei si mai putin in radacina.Chiar daca nu sunt inghesuite trebuie neaparat sa le repici deorece le poti baga in pamant pana la primul rand de frunze adevarat si atunci ele isi vor canliza energia in cresterea unor radacini viguroase,vor face tulpina mai groasa si vei elimina astfel cresterea brusca,respectiv plante anemice care cu greu rezista in gradina.
    Numai bine si rasaduri sanatoase.
    te pup,
    Maria.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Maria, cu ceai de musetel si coada calului le pot stropi dar cu cenusa si urzici nu prea ca stau la bloc si nu am drum la tara in perioada asta. Oricum arata mult mai bine acum dupa ce le-am stropit cu ceai de foi de ceapa(asa cum m-a sfatuit Victoria), le-am mutat la lumina, le-am scazut temperatura si am rarit-o cu udatul. Am mai facut ceva poze dar nu le-am descarcat inca. Sper sa pot salva ceva din ele. Oricum simbata o sa mai pun seminte de rosii grase de la Banca de Gene. Ceva, ceva sper sa reziste si sa pot planta la primavara.

      Ștergere
  4. Buna Aurelia ! Toti te-au sfatuit bine, eu as mai adauga doar ceva apropo de lumina : daca e o zi noroasa , sa le pui si lumina artificiala, atunci nu se lungesc asa de mult inspre lumina de afara. Ceaiul de foi de ceapa ajuta, anul asta am incercat si eu .Daca poti, rasuceste-le des, eu le schimb orientarea si de doua ori pe zi :) Succes si sa vezi roade frumoase de le rosiutele si ardeii din seminte !

    RăspundețiȘtergere
  5. Din pacate am avut parte de multe zile noroase de cand au rasarit si posibilitate de lumina artificiala nu. Le-am stropit cu ceai de ceapa si de musetel si le-am pus ceva coji de banana. Astept sa vad ce se mai intampla. Cele de ardei si vinete merg foarte bine.

    RăspundețiȘtergere